Amerikaanse gezondheidsminister op officieel bezoek in Taiwan

Amerikaanse gezondheidsminister op officieel bezoek in Taiwan ANP

De Amerikaanse minister van Gezondheid en topman voor de bestrijding van het coronavirus, Alex Azar, brengt zondag een officieel bezoek aan Taiwan. Hij is de hoogste Amerikaanse functionaris in bijna veertig jaar op het eiland dat China als Chinees grondgebied claimt. Peking wil niet dat het feitelijk onafhankelijke Taiwan diplomatieke betrekkingen met andere landen heeft.

Peking is boos over dit bezoek van Azar aan onder anderen de Taiwanese president Tsai Ing-Wen en de ministers van Gezondheid en van Buitenlandse Zaken van Taiwan. De Amerikaanse bewindsman zal ook een toespraak houden voor studenten.

De VS hebben onder druk van China officieel geen diplomatieke betrekkingen met Taiwan, maar ze zijn wel de belangrijkste steunpilaar en wapenleverancier. De reis van Azar is in het kader van de bestrijding van het coronavirus en meer samenwerking tussen de VS en Taiwan op het gebied van de volksgezondheid. Taiwan is volgens waarnemers succesvol in het bestrijden van het virus en Azar wil daar meer over te weten komen. Hij wordt bij aankomst ook op het virus getest.

Het is onduidelijk hoe lang het bezoek precies duurt, maar Taiwanese media melden dat Azar en zijn delegatie door het land gaan reizen. Taiwan telt 23 miljoen inwoners en er zijn volgens de laatste gegevens geen ernstig zieke coronapatiënten. Er zijn 477 besmettingen vastgesteld en er zijn nu nog 27 dragers van het uit China afkomstige virus. Het eiland telde slechts zeven sterfgevallen als gevolg van de pandemie.

Nieuws

Meest gelezen

menu