Amerikaanse spionageverdachte in Rusland met spoed geopereerd

Amerikaanse spionageverdachte in Rusland met spoed geopereerd ANP

Een Amerikaan die in Rusland wordt vervolgd voor spionage, heeft tijdelijk de gevangenis verlaten voor een spoedoperatie aan een hernia. Oud-marinier Paul Whelan (50) zit inmiddels 17 maanden vast en klaagt al langer over gezondheidsproblemen.

Rusland informeerde de Amerikaanse ambassade dat Whelan donderdag onder het mes is gegaan. Hij is daarna teruggebracht naar de gevangenis en heeft contact gehad met de Amerikaanse ambassadeur.

Een woordvoerster van de ambassade zegt dat Rusland de spionageverdachte medische zorg heeft onthouden tot zijn toestand levensbedreigend was. Whelan zou herhaaldelijk hebben gevraagd om onderzocht te worden door een Engelstalige arts.

Staatsgeheimen

Whelan, die ook een Brits, Canadees en Iers paspoort bezit, zou volgens de Russische autoriteiten staatsgeheimen hebben aangenomen. Hij zegt zelf in de val te zijn gelokt. Volgens de Amerikaan nam hij de USB-stick met vertrouwelijke informatie aan omdat hij dacht dat er vakantiefoto's op stonden.

De oud-marinier kreeg donderdag last van ernstige buikpijn, zei zijn broer David volgens Russische media. Daarna zou hij geopereerd zijn aan een hernia.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu