Aparte top over migratie met Turkije

Aparte top over migratie met Turkije ANP

De Europese Unie organiseert begin maart een aparte top met Turkije over de migratieproblematiek. Dat kondigde Europees president Donald Tusk in de nacht van donderdag op vrijdag aan na de eerste dag van overleg met alle regeringsleiders en staatshoofden van de EU.

Tusk noemde geen specifieke datum. De Oostenrijkse kanselier Werner Faymann had het over 7,8 of 9 maart als optie, maar ook de datum van 5 maart zingt rond.

Er stond donderdagochtend overleg gepland in Brussel met de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Maar deze zegde af na de bloedige terreuraanslag in de Turkse hoofdstad Ankara van woensdag.

Turkije en de EU hebben een plan van aanpak afgesproken om de stroom migranten naar Europa in te dammen. Maar hoewel Turkije al veel doet, moet het de afspraken sneller en beter uitvoeren, zei premier Mark Rutte. ,,Nederland is daar 24 uur per dag mee bezig.'' De militaire betrokkenheid van Turkije bij het conflict in Syrië zet de uitvoering van het plan volgens Rutte niet onder druk.

Turkije kan rekenen op zeker 3 miljard euro om de omstandigheden voor vluchtelingen in Turkse kampen te verbeteren zodat ze niet de reis naar Europa ondernemen. ,,Het is nu zaak die 3 miljard gezamenlijk goed te besteden'', aldus Rutte.

Op dit moment gaat de toestroom van vluchtelingen echter nauwelijks verminderd door. Een aantal landen heeft hierop op eigen houtje maatregelen genomen. Zo wil Oostenrijk een limiet instellen op het aantal migranten dat het land dagelijks kan binnenkomen, maar dit kan in buurlanden zoals Slovenië leiden tot problemen.

Volgens de Europese Commissie zijn de Oostenrijkse maatregelen illegaal, maar Rutte toonde begrip voor de beslissing. Oostenrijk is ,,buitengewoon zwaar geraakt'' door de grote instroom van migranten, zei hij.

Tusk zei, zonder Oostenrijk met name te noemen, dat de EU-landen ,,de samenwerking bij dergelijke beslissingen'' moeten verbeteren. Hij benadrukte dat er geen alternatieve oplossing is voor de migratiecrisis dan een Europese.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu