'Assange stichtte gezin tijdens verblijf in ambassade'

'Assange stichtte gezin tijdens verblijf in ambassade' ANP

In de periode dat WikiLeaks-oprichter Julian Assange ondergedoken zat in de ambassade van Ecuador in Londen, heeft hij in het geheim een gezin gesticht. Dat meldt The Mail on Sunday, de zondagseditie van Daily Mail, die de vermeende moeder heeft gesproken.

De Australische hacker heeft naar verluidt twee zonen van 1 en 2 jaar oud. De moeder is de Zuid-Afrikaanse advocaat Stella Morris. Het stel zou sinds 2017 met elkaar verloofd zijn en is al vijf jaar samen. Tegen de krant zegt zij dat ze de relatie openbaar willen maken, omdat ze vreest dat Assange in de gevangenis gevaar loopt vanwege het coronavirus.

The Mail on Sunday wist van het bestaan van de kinderen af via de rechtbankpapieren in een uitleveringszaak die de Verenigde Staten hebben aangespannen. De krant heeft ook diverse foto's van Assange met de kinderen. WikiLeaks zette na het verschijnen van het artikel in de Britse krant zelf ook een interview met Morris online.

Assange wordt door het Verenigd Koninkrijk vastgehouden op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die hem vervolgen voor de publicatie van geheim materiaal over de oorlogen in Afghanistan en Irak. Hij mag die uitleveringszaak niet in vrijheid afwachten, omdat hij al eerder de benen nam terwijl hij voorwaardelijk vrij was.

Assange dook in 2012 in Londen onder in de ambassade van Ecuador om overlevering aan Zweden te voorkomen. Een jaar geleden liet Ecuador hem door de Britse politie uit de ambassade verwijderen.

Nieuws

Meest gelezen

menu