Assange verlaat ambassade Ecuador mogelijk

Assange verlaat ambassade Ecuador mogelijk ANP

,,Als de Verenigde Naties donderdag beslissen dat mijn zaak tegen het Verenigd Koninkrijk en Zweden verloren is, dan verlaat ik vrijdag om het middaguur de Ecuadoraanse ambassade in Londen.'' Dat schrijft Wikileaks-oprichter Julian Assange donderdag in een bericht op het Twitteraccount van de organisatie. Hij zegt een arrestatie te accepteren aangezien er dan geen zicht is op een zinvol hoger beroep.

,,Maar als ik win en de landen blijken onwettig te hebben gehandeld, dan verwacht ik de onmiddellijke teruggave van mijn paspoort en een einde aan pogingen mij te arresteren'', aldus Assange vanuit de ambassade.

De 44-jarige Assange zit al 3,5 jaar in de ambassade van Ecuador. Als de activist het gebouw verlaat, riskeert hij vanwege een verkrachtingszaak te worden opgepakt en uitgeleverd aan Zweden. Een werkgroep van de VN die over omstreden detenties gaat, onderzoekt de zaak van Assange.

De Britse politie kondigde donderdag aan Assange meteen in de boeien te slaan als hij de ambassade uitkomt. ,,Het opsporingsbevel is nog steeds van kracht. Als hij de ambassade verlaat, proberen we hem te arresteren'', zei een woordvoerder van de politie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu