Bakraoui-broers waren bekende overvallers

Bakraoui-broers waren bekende overvallers ANP

De 27-jarige Khalid El Bakraoui en zijn broer Ibrahim zijn voor de politie bekenden uit het Brusselse misdaadmilieu. Dinsdag bliezen zij zichzelf te midden van reizigers op de luchthaven bij Zaventem op.

Het tweetal werd door de Belgische politie gezocht wegens banden met de terreurcel die bij de aanslagen van 13 november vorig jaar in Parijs betrokken was, aldus bronnen bij de politie. Meerdere leden van die cel zijn al opgepakt, als laatste de bekende terrorist Salah Abdeslam.

Khalid huurde meerdere keren onder valse naam een woning. Onder meer in Charleroi en in de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en politie plaatsvond. Daarbij raakten vier agenten en de 35-jarige illegaal in België verblijvende Algerijn Mohamed Belkad gewond. In de flat werden onder andere een IS-vlag, twee ontstekingsmechanismen en een kalasjnikov gevonden. Khalid werd in 2011 al eens veroordeeld tot vijf jaar cel wegens carjacking, met geweld auto's stelen.

Oud-Syriëganger

De andere broer, Ibrahim, was zes jaar geleden betrokken bij een gewelddadige overval op een wisselkantoor in Brussel, die uitmondde in en schietpartij met de politie. Hij kreeg negen jaar cel.

De derde terrorist op de luchthaven, de 25-jarige Najim Laachraoui, is vermoedelijk een oud-Syriëganger. Hij is nog voortvluchtig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu