'België kende terreurcel Parijs al in 2012'

'België kende terreurcel Parijs al in 2012' ANP

De Belgische veiligheidsdiensten kenden al in 2012 de terreurcel die in november vorig jaar aanslagen pleegde in Parijs. In april 2012 werden gesprekken afgeluisterd in een appartement in Molenbeek, waarin werd gesproken over aanslagen op de westerse democratie en manieren om aan wapens en explosieven te komen. Dat bevestigt het Belgische Openbaar Ministerie dinsdag na berichtgeving in Vlaamse kranten.

De gesprekken vonden plaats in het appartement van de Marokkaanse Belg die twee weken geleden in de buurt van Casablanca werd opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen. Deze Gelel Attar was de rechterhand van een ronselaar die zeker twee van de daders van de aanslagen in Parijs naar Syrië stuurde, onder wie het vermeende brein van de terreurdaden, Abdelhamid Abaaoud. Ondanks de kennis van de veiligheidsdiensten zou een van de rekruten zelfs vijf keer heen en weer naar Syrië hebben gereisd.

In de kranten werd kritiek geuit dat de autoriteiten niets zouden hebben gedaan met de informatie. Het OM bevestigt dat het in 2012 werd geïnformeerd over de ,,verdachte bijeenkomsten'' in Molenbeek. Die informatie is wel degelijk gebruikt, onder meer in een rechtszaak waarbij in juli vorig jaar celstraffen tot twintig jaar werden opgelegd voor terrorisme, aldus het parket.

Bij verstek veroordeeld

Onder meer Abaaoud, Attar en de ronselaar werden toen, bij verstek, veroordeeld. ,,Het is dus niet zo dat er met die informatie niets is gebeurd'', zegt een parketwoordvoerder.

Door de aanslagen in een concertzaal, bij het voetbalstadion en op terrassen in Parijs kwamen op 13 november 130 mensen om het leven.

Nieuws

menu