België staat even stil en gedenkt

België staat even stil en gedenkt ANP

België herdacht woensdag om 12.00 uur met een minuut stilte de slachtoffers en nabestaanden van de bloedige aanslagen op een metro en op de luchthaven in Brussel dinsdag.

In het gebouw van de Europese Commissie nabij het getroffen metrostation Maalbeek stonden het Belgische koningspaar, de Belgische premier Charles Michel en de Franse premier Manuel Valls stil bij de gebeurtenissen. De korte herdenkingsplechtigheid werd bijgewoond door enkele honderden Europese ambtenaren. Enkele van hen droegen een Belgische vlag.

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur was op het Beursplein, waar de inwoners van Brussel de aanslagen herdachten. Tv-ploegen waren massaal toegestroomd op het plein, waar Nederlandse dagjesmensen leken te ontbreken. Het was wellicht geen dag om de Belgische hoofdstad voor de gezelligheid te bezoeken, of zij pasten zich aan aan de haast serene sfeer die op het plein heerste.

Applaus

Om 12.00 uur was het volledig stil. Een minuut later volgde een bescheiden applaus, waarna een nieuwe stilte werd doorbroken door een man die 'Vive la Belgique' riep. Een massaal en emotioneel geladen applaus volgde, terwijl er tranen vloeiden.

Een deel van het publiek keerde terug naar werk of huis. Maar het Beursplein blijft druk, zoals dat al sinds dinsdagmiddag het geval is. België rouwt, maar wil ook eensgezindheid uitstralen. 'Unis contre la haîn' staat er op een spandoek dat tegen het Beursgebouw is opgehangen: Verenigd tegen de haat.

Stil

Het openbaar vervoer in de Belgische hoofdstad werd rond het middaguur zo veel mogelijk stilgelegd en op vliegveld Zaventem stond het personeel even stil.

Nieuws

Meest gelezen

menu