'Belgische politie kreeg tip aanslag Parijs'

'Belgische politie kreeg tip aanslag Parijs' ANP

De Belgische politie is in juli 2014 getipt dat de broers Abdeslam van plan waren een aanslag te plegen. Dat melden politiebronnen dinsdag in de Belgische kranten L'Echo en De Tijd. ,,We hadden de aanslagen in Parijs kunnen vermijden'', stellen politiefunctionarissen in beide kranten.

Medio 2014 kreeg de antiterreureenheid van de politie een tip van iemand in de nabijheid van Salah en Brahim Abdeslam, twee van de daders van de dodelijke aanslagen in Parijs in november 2015. De bron beweerde dat de broers een aanslag voorbereidden en dat er contacten waren met het latere brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud. De antiterreureenheid van de politiewaar ruim tien mensen op de hoogte warenopende desondanks geen onderzoek, aldus de kranten.

Dat gebeurde pas in februari 2015 door de lokale politie van Molenbeek. De broers Abdeslam werden ondervraagd, maar niet opgepakt wegens onvoldoende bewijs. De federale politie oordeelde dat ze geen gevaar vormden. Het Comité P, het orgaan dat toezicht houdt op de politie, onderzoekt of er fouten zijn gemaakt.

Nieuws

Meest gelezen

menu