Belgische rechter: kernreactor Tihange 2 hoeft niet eerder dicht

Belgische rechter: kernreactor Tihange 2 hoeft niet eerder dicht ANP

Een kernreactor in het Belgische Tihange met tal van scheurtjes hoeft niet vervroegd dicht. De Belgische rechter is niet overtuigd dat de centrale onveilig is, zoals de naburige gemeente Maastricht en andere overheden en actiegroepen stelden, zegt een van die actiegroepen.

Over de reactor op leeftijd zijn sinds jaar en dag grote zorgen in België, Nederland en Duitsland. De wand van 'Tihange 2' vertoont al jaren duizenden haarscheurtjes in het reactorvat en de centrale ligt geregeld stil. Gaat het mis met de reactor, dan lopen de inwoners van Maastricht en 5 miljoen anderen in een straal van 75 kilometer gevaar.

Tihange 2 zou begin februari 2023 toch al dichtgaan, maar dat gaat onder anderen Leo Tubbax van actiegroep Nucléaire Stop Kernenergie niet snel genoeg. Had de rechtbank van eerste aanleg in Brussel de eisers donderdag gelijk gegeven, dan had hoogstwaarschijnlijk ook de tweede 'scheurtjesreactor' van België, Doel 3 bij Antwerpen, eerder moeten sluiten.

De Belgische staat, uitbater Electrabel en toezichthouder FANC hebben steeds gewezen op het oordeel van deskundigen dat de centrales veilig zijn. De rechtbank ging daarin mee.

Maastricht en de andere eisers kunnen nog in hoger beroep. Maar dat vergt opnieuw tijd, zegt Tubbax. Ook als ze dat winnen, zal dat de sluiting mogelijk nauwelijks meer vervroegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu