Bern pakt vluchtelingen al lang geld af

Bern pakt vluchtelingen al lang geld af ANP

Zwitserland neemt al lang vluchtelingen geld af voor de onkosten. Het Deense debat over de vraag of vluchtelingen geld en kostbare spullen moeten afgeven om voor hun onderhoud te betalen, heeft veel verontwaardigde reacties losgemaakt. De vluchtelingenorganisatie van de VN (UNHCR) noemde het Deense plan pas nog geschokt ,,een aanslag op de waardigheid van vluchtelingen''.

Maar Zwitserland doet dit al lang, meldde de Basler Zeitung vrijdag. Een asielzoeker mag voor 1000 franken (913 euro) aan geld bij zich houden. De rest wordt ingenomen. De staatssecretaris van Migratie, Léa Wertheimer, vertelde de Zwitserse tv donderdagavond dat dit de gewoonste zaak van de wereld is.

Boven de 1000 frank wordt het geld in beslag genomen, bevestigde Wertheimer. ,,Wie dan binnen zeven maanden vrijwillig vertrekt, krijgt alles terug en anders betaalt de vluchteling met het geld mee aan de opvang. Als er asiel wordt verleend, komt er nog een forse 'naheffing'. Voor de kosten van de opvang dragen ze dan maximaal tien jaar lang 10 procent van hun inkomen af, tot een bedrag van 15.000 frank (13.700 euro).

Nieuws

Meest gelezen

menu