Betogers Berlijn opgeroepen mondmaskers op te doen

Betogers Berlijn opgeroepen mondmaskers op te doen ANP

Betogers die zich in het centrum van Berlijn verzamelen voor een grote protestmars tegen de coronamaatregelen worden door de politie opgeroepen een mondmasker te dragen omdat ze zo dicht op elkaar gepakt staan. Vrijwel geen enkele betoger draagt een masker en velen omarmen elkaar en schudden handen. De betoging werd woensdag door het bestuur van de stad verboden, maar rechters hebben dat verbod ingetrokken en gesteld dat onder voorwaarden demonstraties moeten worden toegestaan.

Betogers komen samen bij de Brandenburger Tor waar ze door een politieafzetting willen breken richting het grote park ten westen van de monumentale poort. Volgens plaatselijke media is er al een betoger gearresteerd en zijn er demonstranten door de afzetting heen. De politie vreest dat er later ongeregeldheden uitbreken. Er zijn 3000 politieagenten ingezet en waterkanonnen staan klaar.

Het protest is weer een initiatief van de in Stuttgart opgerichte actiegroep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711). Die organiseert via internet in heel Duitsland betogingen tegen de maatregelen die de groep als strijdig met de grondwet bestempelt. Veel Duitsers beschouwen de ingrijpende en in deelstaten verschillende maatregelen als strijdig met de grondrechten. Ze zijn in hun ogen ook buiten proporties, omdat ze enorme economische schade aanrichten die erger is dan de kwaal, het nieuwe coronavirus. Duitsland telt ruim 83 miljoen inwoners. Momenteel hebben bijna 16.000 mensen het uit China afkomstige virus onder de leden en 245 van hen zijn in kritieke toestand.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu