Bezoek Zelenski aan VS klap in gezicht Poetin. Hoe reageert het Kremlin?

De aankondiging van het bezoek van de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan Washington kwam uit de lucht vallen en werd vanwege veiligheidsredenen strikt geheim gehouden, maar de timing ligt wel erg voor de hand.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski (rechts) zal samen met Joe Biden het Amerikaanse Congres bezoeken en daar zijn strijd afschilderen als een gevecht voor westerse waarden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski (rechts) zal samen met Joe Biden het Amerikaanse Congres bezoeken en daar zijn strijd afschilderen als een gevecht voor westerse waarden. Foto: ANP/ HH

Duidelijk is geworden dat de oorlog in Oekraïne er één van de lange adem is geworden, dat de kaarten momenteel wat gunstiger staan voor Oekraïne dan voor Rusland, maar dat de Russische troepen zich hergroeperen en mogelijk zelfs weer vanuit Wit-Rusland een nieuw offensief voorbereiden. De boodschap die Joe Biden samen met Zelenski aan Moskou, Brussel en het Amerikaanse congres wil sturen, is kraakhelder: dit is niet het moment om Oekraïne in de steek te laten.