Braziliaanse rechter blokkeert uitzetten diplomaten Venezuela

Braziliaanse rechter blokkeert uitzetten diplomaten Venezuela ANP

Een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof heeft het besluit van president Jair Bolsonaro om dertig Venezolaanse diplomaten en consulaire medewerkers uit te zetten voor tien dagen opgeschort. Bolsonaro en het ministerie van Buitenlandse Zaken hadden het buurland tot zaterdag gegeven hun medewerkers te verwijderen.

De zaak is aangespannen door het Braziliaans parlementslid Paulo Pimenta van de Arbeidspartij. Hij vind de uitzetting in strijd met de grondwet van Brazilië, internationale mensenrechtenovereenkomsten en het Verdrag van Wenen over diplomatieke betrekkingen. De rechter zei dat de uitzetting te midden van de coronaviruspandemie in strijd is met humanitaire beginselen.

Brazilië heeft al zijn diplomaten op 17 april teruggetrokken uit Caracas, de hoofdstad van Venezuela. Bolsonaro verwachtte dat Venezuela hetzelfde met zijn diplomaten zou doen omdat daarover een mondelinge overeenkomst zou bestaan. Venezuela zegt dat daarover niet is onderhandeld en dat het verwijderen van diplomaten een schending van internationaal recht is.

Samen met meer dan vijftig andere landen erkent Brazilië Nicolás Maduro niet als president van Venezuela en ziet oppositieleider Juan Guaidó als de rechtmatige leider van een democratische transitie in Venezuela.

Nieuws

Meest gelezen

menu