'Britse EU-deal tijdens top mogelijk'

'Britse EU-deal tijdens top mogelijk' ANP

Een akkoord over verbeterde voorwaarden van het EU-lidmaatschap van Groot-Brittannië is mogelijk. Zelfs vrijdagavond al tijdens een diner van de regeringsleiders en staatshoofden van de EU, zo stelde een Europese diplomaat met kennis van de onderhandelingen vrijdagmiddag. Een deal moet een vertrek van Groot-Brittannië uit de unie, Brexit genoemd, voorkomen.

,,Ik denk dat er een kans is, een goede kans is, dat we tot een akkoord kunnen komen. Hopelijk al tijdens het diner'', zei de ingewijde. Volgens hem werpen een-op-eengesprekken tussen onder meer Europees president Donald Tusk en andere politieke hoofdrolspelers zoals de Britse premier David Cameron vruchten af. ,,Er is voortgang geboekt, maar niets is beklonken totdat alles is beklonken.''

Een aantal landen waaronder Frankrijk, Polen, Tsjechië en België hebben bezwaren aangekaart die weggenomen moeten worden. Maar ook Cameron wil aanpassingen van de op tafel liggende bemiddelingstekst.

Kou uit de lucht

Het is de bedoeling dat tijdens deze bilaterale gesprekken de kou uit de lucht wordt genomen, zodat als alle 28 EU-leiders weer bijeen zijn de gesprekken vlotter zullen lopen en een deal kan worden beklonken. Niet alle 28 EU-landen, waaronder Nederland, zijn betrokken bij deze gesprekken. Veel leiders verlieten dan ook het gebouw waarin wordt onderhandeld, om later terug te keren.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat alle 28 EU-leiders zich tijdens een 'Engels ontbijt' weer over de kwestie zouden buigen, ontbijt werd brunch, werd lunch, werd theetijd, werd diner. Delegaties van de EU-landen is al aangeraden ook een hotel te boeken voor vrijdag op zaterdag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu