'Britse MI5 wist van martelingen Guantanamo'

'Britse MI5 wist van martelingen Guantanamo' ANP

De Britse veiligheidsdienst MI5 was volledig op de hoogte van martelpraktijken door de Amerikaanse autoriteiten in Guantánamo Bay. Medewerkers van de Britse dienst waren in december 2002 zelfs aanwezig toen gevangenen in het kamp op Cuba werden gemarteld.

Een oud-medewerker van MI5 wil met die informatie naar buiten treden voor een parlementair onderzoek, meldde de Britse krant The Times zondag op basis van hoge veiligheidsbronnen.

Als de oud-medewerker toestemming krijgt om in het parlement te spreken, is dat de eerste keer dat wordt bewezen dat MI5 op de hoogte was van systematische mishandeling en marteling in Guantánamo Bay. De Britse regering heeft lange tijd niet willen zeggen hoeveel ze wist over de gebeurtenissen in het gevangenkamp. Wel werd altijd gezegd dat de Britten niet meedoen aan de marteling en het ook niet vergoelijken.

De oud-medeweker wil de informatie overdragen aan de Britse Inlichtingen- en Veiligheidscommissie (ISC), die onderzoekt of Groot-Brittannië medeplichtig is aan marteling. Dat onderzoek werd ingesteld nadat in 2014 uit een rapport van de Amerikaanse parlementaire inlichtingencommissie was gebleken dat de CIA veelvuldig gevangenen in Guantánamo Bay martelde.

De Amerikanen gebruikten omstreden martelmethoden, waaronder waterboarding. Bij die techniek krijgen gevangenen het gevoel dat ze verdrinken. Ook werden gevangenen in stressposities geplaatst, waarbij het gewicht van de gevangene rust op een of twee spieren in het lichaam, en werd gevangenen slaap onthouden.

Als de oud-medewerker van MI5 toestemming krijgt om te spreken voor de commissie, zal dat waarschijnlijk achter gesloten deuren gebeuren. Dominic Grieve, voorzitter van de ISC, heeft eerder laten doorschemeren dat voormalig premier Tony Blair mogelijk ook wordt opgeroepen om te getuigen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu