Gezondheidsdienst Groot Brittanië: minder risico op ziekenhuisopname door omikron-variant van coronavirus

Britse overheid: minder risico op ziekenhuisopname door omikron ANP

Mensen lijken na een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus beduidend minder risico te lopen op een ziekenhuisopname dan na een besmetting met delta. Tot die conclusie komt de Britse gezondheidsdienst UKHSA, die waarschuwt dat de hoge besmettelijkheid van omikron nog steeds tot gevolg kan hebben dat veel mensen een medische behandeling nodig hebben.

De kans dat mensen met omikron opgenomen worden in ziekenhuizen, ligt volgens voorlopige cijfers 50 tot 70 procent lager. UKHSA-topvrouw Jenny Harries noemde dat een „bemoedigend signaal dat mensen die de omikronvariant oplopen mogelijk relatief minder risico lopen op ziekenhuisopname dan mensen die besmet raken met andere varianten”.

Voorlopige onderzoeksresultaten

Harries benadrukte wel dat het gaat om voorlopige onderzoeksresultaten. Er is volgens haar meer onderzoek nodig voordat definitieve conclusies getrokken kunnen worden. Het zeer besmettelijke omikron heeft ondertussen in sommige landen de deltavariant al verdrongen als dominante vorm van het virus.

Bescherming neemt sneller af

Het Verenigd Koninkrijk geeft volwassenen in hoog tempo boosterprikken zodat ze beter zijn beschermd tegen de nieuwe variant. Een boosterprik geeft mensen volgens het onderzoek meer bescherming tegen het oplopen van omikron, maar die neemt wel sneller af dan bij delta. UKHSA zegt dat de bescherming van zo’n extra prik na tien weken afneemt met 15 tot 25 procent.

Nieuws

Meest gelezen

menu