Broers sloegen toe op vliegveld en in metro

Broers sloegen toe op vliegveld en in metro ANP

De 27-jarige Khalid El Bakraoui heeft zich dinsdag opgeblazen bij metrostation Maalbeek in Brussel. Zijn broer Ibrahim deed dat op Brussels Airport. Dat maakte het federaal parket woensdag bekend op een persconferentie.

Eerder werd er nog van uitgegaan dat beide broers zich opbliezen op de luchthaven Zaventem. Ibrahim werd daar op beeld vastgelegd in gezelschap van twee anderen. Wie dat zijn, is nog niet duidelijk. Een van hen blies zich vermoedelijk ook op, de derde liet zijn explosieven achter. Naar hem is de politie nog op zoek.

De niet-ontplofte derde bom was de zwaarste van de drie. Daarnaast zijn in de hal van het vliegveld geen andere wapens gevonden.

Testament

Van Khalid is een testament op een computer gevonden. Hij had eerder onder valse naam woningen gehuurd in onder meer Charleroi en de Driesstraat in Vorst, waar vorige week een schietpartij tussen terroristen en politie plaatsvond. De twee broers waren beiden veroordeeld voor misdaden. Ze zijn via hun vingerafdrukken geïdentificeerd.

Ook van Ibrahim hebben de autoriteiten een testament gevonden: op een laptop in een vuilnisbak in de Max Roosestraat in Brusselse gemeente Schaarbeek.

Taxichauffeur

Een taxichauffeur tipte de politie over dit adres, waarvandaan hij drie mannen naar het vliegveld had gebracht. Bij de huiszoeking die daarop volgde werden 15 kilo explosieven, chemische producten en ontstekingsmechanismen gevonden.

Het dodental van beide aanslagen staat vooralsnog op 31, het aantal gewonden op 270. Het aantal doden loopt vermoedelijk nog verder op, zei procureur Frédéric Van Leeuw.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu