Brussel verhoogt druk op Griekenland

Brussel verhoogt druk op Griekenland ANP

Als Griekenland zijn grenscontroles niet heel snel op orde krijgt, kan het zwaarwegende adviezen uit Brussel verwachten. Het land kan aanbevelingen krijgen over de inzet van menskracht en materieel, maar ook van Europese grenswachtteams. Dinsdag nam de Europese Commissie deze aanbevelingen over die voortvloeien uit een rapport over de paspoortvrije Schengenzone dat vorige week aantoonde dat de Griekse grenscontroles veel gebreken vertonen.

Brussel gaat de aanbevelingen voorleggen aan de lidstaten. Als ze worden goedgekeurd, moeten de Grieken een plan maken en de situatie binnen drie maanden hebben verbeterd. Zo moet de registratie en opvang van vluchtelingen beter, evenals de controle van hun reisdocumenten.

Als dat niet lukt, dan kan Brussel lidstaten toestemming geven hun interne grenscontroles opnieuw te verlengen. Dat wordt door sommige waarnemers wel als het einde van Schengen gezien. Het doel is echter juist Schengen te redden en versterken, aldus EU-Commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
Gevlucht
menu