Buitenlandse media staan stil bij de monsterzege BBB. 'Historisch en ongekend'

Buitenlandse media staan stil bij de 'monsterzege' van BBB

Buitenlandse media staan stil bij de 'monsterzege' van BBB ANP

In Duitsland en België besteden media donderdag aandacht aan de Provinciale Statenverkiezingen in Nederland en de overwinning van de BoerBurgerBeweging (BBB).

„Historisch en ongezien”, noemt VRT Nieuws de overwinning van de „boerenpartij”. VRT-journalist Jeroen Reygaert volgde in Den Haag de verkiezingen. „Het is eigenlijk niet zo moeilijk: iedereen verliest en de BBB is de uitgesproken, historische winnaar van de Nederlandse verkiezingen”, analyseert hij.

De Morgen

De Morgen spreekt van een „monsterzege” van BBB, die de regering van premier Rutte in „een crisissfeer” brengt. Dat Ruttes VVD standhoudt, is „een magere troost”, aldus de krant.

De Standaard

„Boerenpartij slaat iedereen met verstomming”, kopt De Standaard. De Belgische krant schrijft dat de uitslagen de regeringspartijen „midscheeps” raken. Veel kiezers vinden dat het stikstofbeleid, de energietransitie en de woningnood op een andere manier moeten worden aangepakt. De BBB van Caroline van der Plas brengt volgens hen „het gezonde boerenverstand” weer terug in de politiek.

Duitse media

De Rheinische Post noemt de winst van de „rechts-populistische BoerBurgerBeweging” een nederlaag voor de regering die de stabiliteit van de coalitie bedreigt.

Het Duitse persbureau dpa stelt dat de „woede van de kiezers” het kabinet van Mark Rutte „een dramatische afstraffing” heeft gegeven. Volgens het persbureau is de stabiliteit van de regering in gevaar.