Carnavalsoptochten geschrapt wegens storm

Carnavalsoptochten geschrapt wegens storm ANP

In verscheidene Duitse steden zijn maandag carnavalsoptochten geschrapt in verband met de aanwakkerende storm. Na Essen en Mainz maakte ook Düsseldorf bekend dat de tocht niet doorgaat. Ook in België zijn optochten afgelast.

In Keulen mocht de Rosenmontagszug, het hoogtepunt van de carnavalsviering, met beperkingen om 10.00 uur wel van start gaan. Paarden en door paarden voortgetrokken karren worden uit de stoet gehaald en ook grote figuren, schilden en vaandels mogen niet worden meegedragen. Uithangborden en panelen van tribunes moeten uit voorzorg worden verwijderd, maakten politie en brandweer bekend.

Ook in de Belgische 'carnavalshoofdstad’ Aalst blijven de praalwagens binnen vanwege het stormweer. Eerder op de ochtend werd nog besloten dat de stoet met extra maatregelen kon doorgaan, maar de situatie bleek toch te gevaarlijk. ,,Carnavalisten op wagens met uitschuivende constructies en bewegende onderdelen, dat risico kunnen we niet lopen'', aldus burgemeester Christoph D'Haese.

De carnavalstocht in Kelmis, in Duitstalig België niet ver van het Limburgse Vaals, gaat ook niet door vanwege de weersomstandigheden. Deze Rosenmontagstoet trekt jaarlijks enkele duizenden mensen. ,,Om veiligheidsredenen wordt de optocht uitgesteld naar een latere, nog te bepalen datum", deelde het carnavalscomité mee. Tal van andere optochten bij de zuiderburen zijn geannuleerd.

Maandag worden windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur verwacht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu