Castro: verschillen VS en Cuba blijvend

Castro: verschillen VS en Cuba blijvend ANP

De verschillen tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn van blijvende aard, maar beschaafd samenleven moet mogelijk zijn. Dat heeft de Cubaanse president Raúl Castro maandag gezegd na afloop van zijn onderhoud met zijn Amerikaanse ambtgenoot Barack Obama. Diens bezoek aan de tot voor kort gezworen vijand is het eerste van een Amerikaanse president in tientallen jaren.

Castro en Obama keken terug op een volgens Obama ,,open en vrijmoedig'' gesprek. Ook de mensenrechten, die volgens de VS bij de Castro's niet in goede handen zijn, kwamen aan bod, zei de Amerikaanse president. Castro op zijn beurt had ook stevige kritiek op de Amerikaanse omgang met de mensenrechten. Hij sprak van een ,,dubbele standaard''.

De Cubaanse president, de broer van oud-president Fidel Castro, drong aan op de opheffing van het Amerikaanse handelsembargo. Dat weet Obama vermoedelijk niet meer door het Congres te loodsen, maar hij kondigde wel onder meer rechtstreekse lijnvluchten van de VS naar Cuba aan.

Castro, die hoogst zelden verslaggevers te woord staat, ontstak in woede toen een van hen vroeg naar het lot van politieke gevangenen. ,,Geef me onmiddellijk een lijst van die politieke gevangenen en als die bestaat zullen ze voor de morgenstond worden vrijgelaten'', zei Castro. Volgens Cuba zit er niemand om politieke redenen achter de tralies.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu