Chinese gezant: eerst virus verslaan, dan onderzoek naar herkomst

Chinese gezant: eerst virus verslaan, dan onderzoek naar herkomst ANP

China nodigt nog geen internationale experts uit om de oorsprong van het coronavirus te onderzoeken. Dat maakte de Chinese VN-gezant Chen Xu duidelijk. Hij stelde dat het bestrijden van het virus voorlopig de hoogste prioriteit heeft.

Chen kreeg tijdens een digitale bijeenkomst de vraag wanneer de Wereldgezondheidsorganisatie een uitnodiging zal krijgen om te komen onderzoeken hoe het virus precies is ontstaan. Het dook eind vorig jaar op in de Chinese miljoenenstad Wuhan.

De diplomaat beklemtoonde dat China niet "allergisch" is voor onderzoeken. Hij stelde wel dat de juiste prioriteiten gesteld moeten worden en dat zo'n onderzoek ook in de juiste "atmosfeer" moet plaatsvinden.

Atmosfeer

De huidige atmosfeer is volgens Chen verzuurd geraakt door "politiek gemotiveerde" beschuldigingen aan het adres van China. Zijn land zou worden "belasterd en gedemoniseerd" om de wijze waarop het de uitbraak heeft aangepakt.

Chen verwees onder meer naar beschuldigingen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zei eerder dat er sterke aanwijzingen zijn dat het virus afkomstig is uit een laboratorium bij Wuhan.

Zeer zorgwekkend

De Chinese VN-gezant noemde het "zeer zorgwekkend" dat een Amerikaanse topfunctionaris dergelijke uitspraken doet. Hij stelde dat de Amerikaanse regering de aandacht probeert af te leiden van het eigen onvermogen om verspreiding van het virus in de VS te voorkomen.

WHO-expert Maria Van Kerkhove benadrukte later dat het "cruciaal" is dat de herkomst van het virus grondig wordt onderzocht. Dergelijk onderzoek is volgens haar nodig om vergelijkbare crises in de toekomst te kunnen voorkomen. Ze stelde dat nog met Peking wordt gesproken over een onderzoeksmissie die moet uitzoeken "wat er in het begin gebeurde".

Nieuws

Meest gelezen

menu