Clinton en Trump winnen in Mississippi

Clinton en Trump winnen in Mississippi ANP

Hillary Clinton heeft dinsdag de voorverkiezing gewonnen in de Amerikaanse staat Mississippi. De Democraat werd door Amerikaanse media op basis van exitpolls uitgeroepen tot de winnaar. Bij de Republikeinen heeft Donald Trump gewonnen.

Hoewel de stemmen nog worden geteld, ziet het ernaar uit dat Clinton met de overwinning aan de haal gaat. Toen 90 procent van de stemmen was geteld, bleek dat Clinton bijna 83 procent van de kiezers achter zich had weten te scharen. Peilingen lieten vooraf al zien dat zij de gedoodverfde winnaar was, omdat ze geliefd is onder Afro-Amerikaanse kiezers in de staat.

Haar tegenstander Bernie Sanders lijkt meer kans te hebben in de staat Michigan, waar dinsdag ook werd gestemd. De eerste resultaten laten een nek-aan-nekrace zien tussen Sanders en Clinton.

Ruime voorsprong

De Republikeinen stemmen niet alleen in Mississippi en Michigan, maar ook in Idaho en Hawaï. Trump won naast Mississippi (bijna 48 procent van de stemmen) ook Michigan. Hij nam daar met 37 procent een ruime voorsprong op zijn rivalen Ted Cruz, John Kasich en Marco Rubio. ,,Er is er maar een die het vanavond goed heeft gedaan: Donald Trump", zei de vastgoedmaat in een speech.

In Idaho en Hawaï is nog geen winnaar bekend.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu