Cruz verslaat Trump in voorverkiezing Iowa

Cruz verslaat Trump in voorverkiezing Iowa ANP

Ted Cruz is bij de Republikeinen de verrassende winnaar geworden van de eerste voorverkiezing in de VS, in de staat Iowa. Hij bleef vastgoedmiljardair Donald Trump, die in de laatste peilingen nog aan kop ging, voor. Dat meldden Amerikaanse media nadat bijna alle stemmen waren geteld.

Volgens CNN had na het tellen van 99 procent van de stemmen Cruz de steun van 28 procent van de kiezers. Trump moest vlak voor het einde van de telling genoegen nemen met 24 procent. De conservatieve senator Marco Rubio zat daar met 23 procent maar kort achter.

Trump heeft zijn rivaal reeds gefeliciteerd met de zege. Hij zei in een toespraak ,,zeer vereerd" te zijn met de tweede plek en ,,gek te zijn" op de mensen in Iowa. Cruz op zijn beurt sprak van een ,,overwinning voor moedige conservatieven in Iowa en overal in dit fantastische land". ,,Iowa heeft duidelijk gemaakt dat de Republikeinse kandidaat voor het presidentschap niet wordt gekozen door de media, niet door het establishment in Washington, niet door lobbyisten, maar door ons volk, de Amerikanen."

Clinton en Sanders

Bij de Democraten is het een nek-aan-nekrace tussen Hillary Clinton en de uitgesproken linkse kandidaat Bernie Sanders. Na het tellen van bijna alle stemmen stonden beide kandidaten op zo'n 50 procent. Het verschil was slechts enkele tienden van een procent.

De zogeheten caucuses in Iowa zijn de eerste van een reeks voorverkiezingen op weg naar de presidentsverkiezingen op 8 november. In vijftig staten bepalen kiezers wie namens de Republikeinen genomineerd wordt en wie onder de Democraten de kandidaat wordt voor het Witte Huis.

Hoewel de presidentsverkiezingen pas eind dit jaar zijn, hebben enkele kandidaten er na Iowa al de brui aan gegeven. Mike Huckabee hield de campagne namens de Republikeinen voor gezien. In Iowa haalde de voormalig gouverneur van Arkansas maar weinig stemmen binnen. In 2008 won hij de voorverkiezingen in Iowa nog. Onder de Democraten staakte Martin O'Malley de strijd. De oud-gouverneur van Maryland kreeg volgens Amerikaanse media slechts 0,6 procent van de stemmen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu