Democraten lijken naast meerderheid in Senaat te grijpen

Democraten lijken naast meerderheid in Senaat te grijpen ANP

Op basis van de voorlopige resultaten ziet het ernaar uit dat de Democraten enkele zetels tekort gaan komen om de controle te krijgen over de Senaat, waar de Republikeinen nu een meerderheid van 53 zetels hebben. Republikeinse senatoren die volgens de peilingen rekening moesten houden met het verlies van hun zetel, zoals Joni Ernst in Iowa and Steve Daines in Montana, wisten die toch te behouden.

In Colorado versloeg de Democratische oud-gouverneur John Hickenlooper, een Nederlandse Amerikaan, de zittende Republikeinse senator Cory Gardner. In Arizona won oud-astronaut Mark Kelly zoals verwacht van de zittende Republikeinse senator Martha McSally.

Ook de fractievoorzitter van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, is herkozen. Hij versloeg zijn Democratische tegenstander, Amy McGrath. Zoals verwacht verloor de Democratische senator Doug Jones in Alabama van de Republikein Tommy Tuberville. Ook in onder meer Texas en North Carolina winnen de Republikeinse kandidaten.

Gestemd over 35 senaatszetels

"Het is niet voorbij totdat elke stem is gesteld", zei Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden over de voorlopige uitslagen van de verkiezingen voor de Senaat.

Bij de verkiezingen dinsdag is gestemd over 35 van de 100 senaatszetels. In de oude Senaat hadden de Republikeinen 53 zetels en de Democraten 45. Twee senatoren zijn partijloos.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu