Denemarken wil coronamaatregelen sneller versoepelen

Denemarken wil coronamaatregelen sneller versoepelen ANP

Denemarken wil de coronamaatregelen sneller versoepelen dan op voorhand beoogd was. Dat maakte de Deense premier Mette Frederiksen bekend. Hoe die versoepeling er precies uit komt te zien is niet bekendgemaakt, maar het Deense parlement buigt zich later dinsdag over de plannen. Wel was al bekend kinderdagverblijven en kleuterscholen in Denemarken woensdag weer open gaan. Ook kinderen tot 13 jaar oud gaan vanaf dan weer schoollessen volgen.

"Het aantal ziekenhuisopnames is niet gestegen, maar gedaald", zei Frederiksen tijdens een persconferentie. "En het aantal mensen op de intensive care daalde ook". Eerder kondigde zij al aan de coronamaatregelen te versoepelen zodra het aantal nieuwe besmettingen en doden stabiel blijft. Denemarken nam als een van de eerste landen in Europa verregaande maatregelen om het virus te beteugelen. In het Scandinavische land zijn sinds de uitbraak circa 6500 besmettingsgevallen bekendgemaakt, terwijl 285 dodelijke slachtoffers werden gerapporteerd.

Denemarken is niet het eerste land in Europa dat coronamaatregelen gaat versoepelen. Dat gebeurde op sommige andere plaatsen ook al. In Oostenrijk en Italië mogen sommige winkels de deuren weer openen. In Spanje mochten werknemers in bepaalde sectoren maandag weer naar hun werk gaan.

China

Hoewel het coronavirus eerst vooral in China om zich heen greep, is het Westen inmiddels het epicentrum van de pandemie. Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk behoren tot de zwaarst getroffen landen ter wereld en kondigden strenge lockdowns af om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. In die landen moeten burgers in de meeste gevallen nog binnenblijven.

Duitsland bekijkt deze week hoe het verder moet met de beperkende maatregelen zoals het gesloten houden van scholen. België maakt woensdag bekend wat het gaat doen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu