Deze dronepiloot (15 jaar) is de held van Kiev. Russisch konvooi vernietigd met behulp van zijn beelden

Deze dronepiloot (15 jaar) is de held van Kiev

Een 15-jarige jongen heeft er in de begindagen van de oorlog in Oekraïne voor gezorgd dat een enorm Russisch konvooi dat op weg was naar Kiev vernietigd kon worden. Andrii Pokrasa gebruikte zijn drone om het Oekraïense leger de locatie van het konvooi door te geven, waarna de Oekraïnse artillerie gehakt kon maken van de zwaarbewapende stoet. Hij wordt nu in zijn vaderland geëerd als een echte ’held van Oekraïne’.

Het Oekraïense leger benaderde Andrii omdat ze wisten dat de jongen een jaar eerder een minidrone gekocht had en dat hij daar prima mee overweg kon. Ze vroegen de jongen, die in een buitenwijk van Kiev woonde, om hulp een Russisch konvooi te vinden dat op de E40 op weg was naar de Oekraïense hoofdstad. Toen het donker was heeft Andrii samen met zijn vader zijn drone vanaf een veldje in de buurt laten opstijgen en is hij op zoek gegaan naar het konvooi. Het lukte hem foto’s te maken en de precieze gps-locatie van het konvooi vast te stellen, waarna zijn vader via sociale media het Oekraïense leger inlichtte. Minuten later regende het granaten op het Russische konvooi.

Tactiek

De tactiek werkte zo goed dat het Oekraïense leger Pokrasa een betere drone met een groter bereik ter beschikking stelde. Op die manier konden nog een aantal Russische tanks en pantserwagens uitgeschakeld worden.

„Andrii was de enige in de buurt die ervaring had met drones”, vertelt Joerii Kasjanov, de commandant van de eenheid die zich met de jongen verbond. „Hij is een echte held, een held van Oekraïne.”

De tienerpiloot omschrijft zijn ervaring als „zeer, zeer beangstigend”, maar vertelt ook dat hij wilde voorkomen dat de Russen zijn stad aan zouden vallen. „Het leger vertelde ons waar het konvooi ongeveer zou kunnen zijn. Ons doel was om de exacte positie te vinden en dat aan onze soldaten door te geven. Ik gaf ze de coördinaten en de foto’s en zij beschoten die locatie. Ik moest ze specifiek doorgeven waar de artillerie op moest mikken.”

De jongen kon het konvooi vinden omdat de Russen de fout ingingen. „Het was een van de grotere konvooien dat bij Zhitomir over de weg reed. We konden ze vinden omdat een van de vrachtwagens langdurig zijn lichten aan had.”

Dubbel gevoel

De tiener vertelt Global News dat hij een dubbel gevoel heeft over de dood van de Russische soldaten als gevolg van zijn actie. „Eerst was ik blij, maar het waren wel mensen. Het waren dan wel bezetters, maar het waren mensen.” De tiener heeft Oekraïne inmiddels samen met zijn moeder verlaten. Ze verblijven nu in Polen.

’Burgerdrones’ zijn door de Oekraïners geregeld ingezet bij de Russische invasie om troepenbewegingen te registreren, maar ook om bewijzen voor oorlogsmisdaden te vinden. De beelden worden overal op sociale media gedeeld en geven de Russen weinig kans hun misdaden te verhullen. „Ze hebben de oorlog totaal veranderd”, stelt Taras Troia, een voormalige droneverkoper die nu aan het hoofd staat van de Oekraïense Federatie van Drone-eigenaren in Global News. „Als we die piloten en drones niet gehad hadden, zou Kiev al bezet zijn door het Russische leger.”

Nieuws

menu