Dodental van aardbeving op Indonesisch eiland Java loopt snel op

Foto: ANP

Het dodental door een aardbeving op het Indonesische eiland Java loopt snel op. Volgens de jongste cijfers van de autoriteiten gaat het om zeker 162 slachtoffers.

De beving had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de stad Cianjur op West-Java, op zo’n 75 kilometer ten zuidoosten van Jakarta, meldt het Indonesische agentschap voor meteorologie (BMKG). De beving vond plaats op een diepte van 10 kilometer. Er was geen kans op een tsunami.

,,Honderden, misschien duizenden gebouwen zijn beschadigd”, meldt een woordvoerder van het lokale bestuur in Cianjur. Het gaat om onder meer een school, een ziekenhuis, woningen en winkels. De beving veroorzaakte ook stroomstoringen.

Het reddingswerk wordt bemoeilijkt omdat diverse wegen door aardverschuivingen ontoegankelijk zijn geworden. De gouverneur van West-Java vreest dat het dodental verder zal oplopen.

Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen in Jakarta. Daar begonnen gebouwen te schudden en werden mensen uit onder meer kantoren geëvacueerd. In de hoofdstad is ook geen grote schade gemeld.

Ring of Fire

Indonesië maakt onderdeel uit van de ‘Ring of Fire’, een gebied in de Grote Oceaan met meer dan honderd actieve vulkanen waar ook veel aardbevingen voorkomen. Het Indonesische eiland Sulawesi werd in januari 2021 getroffen door een beving met een kracht van 6,2. Er kwamen ruim honderd mensen om.

Nieuws

menu