Doden en gewonden door zelfmoordaanval op begrafenis

Doden en gewonden door zelfmoordaanval op begrafenis ANP

Tientallen mensen zijn gedood of gewond geraakt nadat een zelfmoordterrorist zichzelf opblies tijdens een begrafenis in Oost-Afghanistan. Dat meldt een woordvoerder van de lokale overheid. Dinsdag is ook een kraamkliniek in de hoofdstad Kabul onder vuur genomen.

De aanvaller liet zijn explosieven ontploffen toen de ceremonie voor een overleden politiecommandant aan de gang was, aldus de woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar. Zeker twaalf mensen zijn gedood en tientallen anderen zijn gewond geraakt door de aanslag in de buurt van de provinciale hoofdstad Jalalabad.

Nangarhar ligt aan de grens met Pakistan en is lang een bolwerk van zowel Islamitische Staat als de Taliban geweest. Zowel de internationale troepen als de Taliban in het gebied hebben zich gericht op IS-strijders, die grotendeels uit de provincie zijn verdreven maar nog steeds aanvallen uitvoeren op stedelijke centra. De Taliban ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de aanslag.

Ziekenhuis

In de hoofdstad Kabul hebben gewapende mannen dinsdag een ziekenhuis met daarin een kraamkliniek van Artsen zonder Grenzen, bestormd, meldt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens veiligheidsbronnen is er geschoten en zijn er explosies geweest. Veiligheidstroepen hebben zeker tachtig mensen in veiligheid gebracht. Zeker acht mensen zijn gedood.

"Het ziekenhuis zat vol patiënten en artsen. Er was totale paniek binnen," zei een uit de kliniek gevluchte arts tegen het persbureau AFP.

De kliniek ligt in het westelijk deel van Kabul, waar veel Hazara wonen, een overwegend sjiitische minderheid in Afghanistan. Zij zijn een frequent doelwit van Islamitische Staat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu