'Dodenklok' met vermijdbare coronadoden op Times Square

'Dodenklok' met vermijdbare coronadoden op Times Square ANP

Een filmmaker heeft op Times Square in New York een "Dodenklok van Trump" laten neerzetten. Op het billboard is te zien hoeveel coronadoden volgens de bedenker voorkomen hadden kunnen worden als de regering sneller maatregelen had genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

De teller van de Trump Death Clock, die zich op een gebouw bevindt, stond maandag al op 48.000 doden. Het uitgangspunt is dat 60 procent van de sterfgevallen door Covid-19 in het land voorkomen had kunnen worden als een week eerder was besloten om scholen te sluiten en social distancing verplicht te stellen, legde bedenker Eugene Jarecki uit op het platform Medium.

De Verenigde Staten zijn wereldwijd het zwaarst getroffen door de pandemie. Het totale dodental is de 80.000 al voorbij. Jarecki zegt dat de president aan het begin van het jaar de waarschuwingen van experts en inlichtingendiensten in de wind sloeg. "In plaats daarvan hield hij zich bezig met kleinzielige politieke vetes en kwam hij met overdreven optimistische voorspellingen."

De filmmaker zegt dat tienduizenden doden zijn gevallen doordat de regering te traag heeft opgetreden. "Net zoals de namen van gesneuvelde soldaten op monumenten staan om ons te herinneren aan de prijs die we betalen voor oorlog, heeft ook het optellen van de levens die verloren zijn gegaan door de vertraagde coronareactie van de president een cruciale publieke functie", aldus Jarecki.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu