Drie EU-landen verlengen grenscontroles

Drie EU-landen verlengen grenscontroles ANP

België, Zweden en Denemarken willen hun grenzen langer blijven controleren. De landen hebben dit laten weten aan de Europese Commissie, die hiervoor formeel toestemming moet geven.

België verlengt de controles langs de grens met Frankrijk in de kuststrook met twintig dagen. De zuiderburen willen hiermee migranten tegenhouden die het kamp in het Franse Calais moeten verlaten. Zo nodig wordt opnieuw verlenging aangevraagd, aldus minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon.

Denemarken wil de controles bij de grens met Duitsland vooralsnog verlengen tot 3 april. ,,Er zijn nog steeds grote mensenstromen naar Europa en we zijn gedwongen de controles te handhaven", aldus minister van Immigratie Inger Stojberg. Denemarken stelde de controles in januari in.

Zweden voerde in november grenscontroles in en verlengt die tot 8 april. ,,Europa faalt in zijn taak om de buitengrenzen te beveiligen", motiveerde minister van Binnenlandse Zaken Anders Ygeman het besluit.

Ook landen als Duitsland en Oostenrijk blijven hun grenzen controleren. De Europese Commissie en EU-president Donald Tusk hebben wel begrip voor de nationale maatregelen, maar blijven erop hameren dat de paspoortvrije Schengenzone in ere moet worden hersteld.

Nieuws

Meest gelezen

menu