Drone VS stort in Zwarte Zee na botsing met Russisch vliegtuig

Foto:

Foto: ANP

Een Amerikaanse drone is dinsdag neergestort in de Zwarte Zee na een botsing met een Russisch gevechtsvliegtuig in het internationale luchtruim.

Volgens het Amerikaanse leger raakte een Russische Su-27 straaljager de propeller van de Amerikaanse Reaper-drone.

De onbemande drone zou tijdens een routineoperatie zijn onderschept door twee Russische straaljagers. Volgens het Amerikaanse leger werd brandstof gegoten over de drone vanuit de Russische toestellen en zouden de vliegtuigen op een ,,roekeloze” en ,,onprofessionele” manier voor de drone hebben gevlogen. Een van de toestellen raakte uiteindelijk de drone, die als verloren moet worden beschouwd.

Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat dergelijke onderscheppingen vaker voorkomen, maar dat een drone neerstort is ,,uniek”. Verder meldt hij dat president Biden is gebriefd over het incident en dat het ministerie van Buitenlandse Zaken er contact over onderhoudt met Moskou.

‘Patroon van gevaarlijke acties’

Volgens het Amerikaanse leger is sprake van ,,een patroon van gevaarlijke acties van Russische piloten tijdens interactie met vliegtuigen van de VS en bondgenoten boven het internationale luchtruim”. Deze zijn ”gevaarlijk en kunnen leiden tot misrekening en onbedoelde escalatie”.

NAVO-diplomaten in Brussel hebben het incident bevestigd, maar zeiden dat het niet de verwachting is dat het leidt tot een verdere confrontatie. De hoogste militaire commandant van het bondgenootschap heeft de NAVO-lidstaten op de hoogte gebracht.

De Russische regering heeft nog niet gereageerd op het incident.