Duitsland en VK eisen opheldering Wit-Rusland over protestleider

Duitsland en VK eisen opheldering Wit-Rusland over protestleider ANP

Het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben hun bezorgdheid geuit over de ontvoering van de Wit-Russische protestleider Maria Kolesnikova. Ze vragen de Wit-Russische president Alexandr Loekasjenko om opheldering en eisen haar onmiddellijke vrijlating als ze door de autoriteiten wordt vastgehouden.

"Het regime van Loekasjenko moet ervoor zorgen dat haar veilige terugkeer de hoogste prioriteit krijgt. Het regime moet de gewelddadigheden tegen demonstranten stoppen, politieke gevangenen vrijlaten en de dialoog aangaan met de oppositie", luidt de verklaring van de Britse buitenlandminister Dominic Raab.

Zijn Duitse collega Heiko Maas uitte in min of meer dezelfde bewoording zijn ongenoegen. "We eisen opheldering over haar verblijfplaats en de vrijlating van alle politieke gevangenen in Wit-Rusland." Maas dreigt verder met Europese maatregelen als Loekasjenko zijn koers niet verandert.

De 38-jarige Kolesnikova is een van de belangrijkste oppositieleden in Wit-Rusland die zich verzetten tegen het omstreden staatshoofd Loekasjenko. Zij werd maandag in het centrum van Minsk door gemaskerde mannen opgepakt en weggevoerd in een minibus. Kolesnikova liet zich herhaaldelijk zien bij de protesten en werd toegejuicht door de demonstranten.

Nieuws

Meest gelezen

menu