Duitsland kan vervroegd miljoenen vaccins krijgen van Moderna

Duitsland kan vervroegd miljoenen vaccins krijgen van Moderna ANP

Duitsland heeft zicht op een vervroegde miljoenenlevering van farmaceut Moderna om het dreigende tekort aan coronavaccins tegen te gaan. Volgens bronnen in Brussel kan Berlijn in december 10 miljoen doses van het vaccin krijgen, en nog eens 25 miljoen in het eerste kwartaal van 2022.

Het dreigende vaccintekort in Duitsland is een gevolg van de versnelde boostercampagne. Daardoor krijgen meer mensen sneller een extra prik. Gezondheidsminister Karl Lauterbach erkende deze week dat er niet voldoende doses zijn voor iedereen. Ook zei hij dat er voor het eerste kwartaal van het nieuwe jaar evenmin genoeg vaccins in huis zijn.

Artsenorganisaties reageerden met onbegrip op dat nieuws. Volgens de organisaties ligt de schuld bij de vorige gezondheidsminister, Jens Spahn. Die zou te weinig hebben gedaan om voldoende vaccins in te slaan, terwijl hij het tekort volgens de artsen aan had kunnen zien komen. Ook minister Hubertus Heil (Werkgelegenheid) legt de schuld neer bij Spahn.

92 miljoen doses

De begrotingscommissie van het Duitse parlement maakte woensdag al bekend nog eens 2,2 miljard euro vrij te maken voor de aanschaf van vaccins. Daarmee kunnen volgens minister Christian Linder (Financiën) volgend jaar 92 miljoen doses van van BioNTech/Pfizer en Moderna worden ingekocht.

Met de 35 miljoen doses van Moderna die Berlijn de komende maanden verwacht, kunnen in principe 70 miljoen boosterprikken worden gezet. Een halve dosis van dit vaccin is voldoende voor het boostershot. Duitsland telt circa 83 miljoen inwoners.

Nieuws

Meest gelezen

menu