Duitse minister van Buitenlandse Zaken wil Rusland-tribunaal dat misdaden in Oekraïne onderzoekt

Premier Mark Rutte ontvangt Annalena Baerbock, Duitse minister van Buitenlandse Zaken in het Torentje. Naast de oorlog in Oekraine spreken ze over Iran en China. Nederland en Duitsland werken nauw samen bij de militaire hulp aan Kiev en leverden onder meer pantserhouwitsers.

Premier Mark Rutte ontvangt Annalena Baerbock, Duitse minister van Buitenlandse Zaken in het Torentje. Naast de oorlog in Oekraine spreken ze over Iran en China. Nederland en Duitsland werken nauw samen bij de militaire hulp aan Kiev en leverden onder meer pantserhouwitsers. Foto: Sem van der Wal

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock wil dat er een tribunaal komt om misdaden die Rusland begaat in Oekraïne te onderzoeken.

Ze deed haar oproep bij een bezoek aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Zo’n tribunaal is volgens Baerbock nodig omdat Rusland geen lid is van het ICC. Daardoor kan Rusland daar ook niet worden vervolgd. ,,Oekraïne maakt zich daar terecht zorgen over”, betoogde de minister. Daarnaast kan Rusland als permanent lid van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een doorverwijzing naar het ICC blokkeren. Het ICC is geen VN-organisatie en ook landen als China en de Verenigde Staten zijn er niet bij aangesloten. De VN kan echter wel zaken voorleggen aan het ICC.

Baerbock erg te spreken over samenwerking met Nederland

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's