Duivelse chirurg uit Nederland die organen steelt lijkt propaganda Rusland

Rusland siddert voor een geheimzinnige Nederlandse orgaandief, die de lichamen van gewonde burgers zou leegplunderen in de Donbas. Maar de ’beruchte orgaanoogster Elisabeth Debru uit Nederland’ is hoogstwaarschijnlijk verzonnen in een Russische propagandafabriek. „Het doel van dit soort berichten is om de westerse vijand te besmeuren”, zegt de Leidse spionage-expert Ben de Jong.

Oekraïense brandweerlui proberen in juni in Kremenchuk een brand te blussen in een winkelcentrum dat door een Russische aanval is getroffen. Over het lot van slachtoffers worden via alternatieve nieuwsmedia wilde verhalen de wereld in gestuurd.

Oekraïense brandweerlui proberen in juni in Kremenchuk een brand te blussen in een winkelcentrum dat door een Russische aanval is getroffen. Over het lot van slachtoffers worden via alternatieve nieuwsmedia wilde verhalen de wereld in gestuurd. Foto: Getty Images

Berichten over een sinistere chirurg uit Nederland duiken deze week op in Kremlin-minnende media. Alternatieve nieuwskanalen over de hele wereld nemen het over. ’Elisabeth Debru’ zou niet terugschrikken om in Oost-Oekraïne dode, stervende of gewonde soldaten en burgers open te snijden en hun organen weg te smokkelen voor ’de zwarte handel in Europa en Israël’.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's