Duizenden Slovenen demonstreren tegen regering

Duizenden Slovenen demonstreren tegen regering ANP

Duizenden Slovenen zijn vrijdag in de hoofdstad Ljubljana de straat opgegaan. De demonstranten beschuldigen de regering van corruptie en van misbruik van de coronacrisis om de vrijheden te beperken.

Het protest werd georganiseerd door Protestival, een bugerbeweging die wordt gesteund door enkele oppositiepartijen, waaronder die van voormalig premier Marjan Šarec die in februari ontslag nam vanwege wrijvingen binnen zijn vijfpartijencoalitie. Dat maakte de weg vrij voor de nationalistische Janez Janša om de politieke koers te bepalen.

"Terwijl onze maatschappij met solidariteit op de epidemie reageert, voert de regering van Janez Janša, onder de vermeende strijd tegen het virus, buitengewone maatregelen in en vermindert ze onze vrijheden," aldus Protestival.

Coronavirus

EU-lidstaat Slovenië, met een bevolking van 2 miljoen mensen, heeft tot nu toe 1450 gevallen van het coronavirus en honderd sterfgevallen gemeld.

Kort na de regeringsovername legde de vierpartijencoalitie van Janša strenge antivirusmaatregelen op, waaronder een maandenlange lockdown, het sluiten van de grenzen en een reisverbod.

Internationale organisaties, zoals de OVSE, hebben hun bezorgdheid geuit over het feit dat de regering de buitengewone situatie zou kunnen gebruiken om druk uit te oefenen op kritische media. Die hadden melding hebben gemaakt van vermeende corruptie en wangedrag bij de aanschaf van beschermende uitrusting en medische apparatuur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu