EP wil geen ,,blanco cheque’’ voor Turkije

EP wil geen ,,blanco cheque’’ voor Turkije ANP

Het Europees Parlement heeft veel bezwaren tegen de migratiedeal die de EU met Turkije heeft gesloten. Over het hele politieke spectrum werden kritische noten gekraakt. De grote fracties willen geen ,,blanco cheque’’ aan Turkije geven, zo bleek woensdag tijdens een debat in Straatsburg.

Turkije gaat alle migranten die illegaal de oversteek naar Europa terugnemen, op voorwaarde dat Europese landen erkende vluchtelingen uit Turkse vluchtelingenkampen over laten komen. In ruil wil Turkije onder meer twee keer zo veel als de al toegezegde 3 miljard euro.

Koehandel met vluchtelingen, onder wie kinderen en vrouwen, is niet acceptabel, zei fractievoorzitter van de sociaaldemocraten Gianni Pitella. Hij pleitte er met zijn christendemocratische collega Manfred Weber voor dat het geld alleen aan vluchtelingen wordt besteed. ,,Zodat ze niet meer hoeven te leven van 7 dollar per maand’’, zei de liberaal Guy Verhofstadt. ,,Het akkoord is enorm problematisch: het massaal terugsturen is tegen de vluchtelingenverdragen.’’

Toetreding en visaversoepeling

EU-parlementariër Sophie in ’t Veld (D66) noemde de deal ,,een vertoon van zwakte, juridische dubieus en moreel volstrekt onwaardig’’.

Uit uiterst linkse en rechtse hoek klonk het verwijt dat Turkije Europa ,,afperst en chanteert''. Front National-voorvrouw Marine Le Pen zei dat de EU een Turks ,,dictaat’’ heeft geaccepteerd.

De EU-leiders zegden Turkije ook toe onderhandelingen over toetreding en visaversoepeling te versnellen. ,,Zonder het Europees Parlement geen visumverlichting, dus luister naar wat u hier hoort’’, zo klonk het.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu