EU beëindigt hulp aan regering Burundi

EU beëindigt hulp aan regering Burundi ANP

De Europese Unie stopt met de directe financiële steun aan de overheid van Burundi. De financiële steunprogramma’s voor de bevolking en humanitaire bijstand worden wel voortgezet. Dat liet EU-commissaris Neven Mimica (Internationale Samenwerking en Ontwikkeling) maandag weten.

Het overleg tussen de Burundese overheid en de EU om de Europese zorgen over het Centraal-Afrikaanse land weg te nemen liep eerder al vast. De maatregelen die Burundi had voorgesteld om een oplossing voor het conflict in het land aan te dragen zijn in Europese ogen onvoldoende.

De crisis escaleerde nadat president Pierre Nkurunziza vorig jaar april aankondigde een derde termijn te ambiëren. Hij won de omstreden verkiezingen waarna onlusten zeker vierhonderd levens eisten.

De EU bevroor in oktober de tegoeden van vier naaste medewerkers van Nkurunziza en legde hun een reisverbod op. De EU was goed voor ongeveer de helft van de jaarlijkse begroting. Nederland schortte vorig jaar juni de hulp aan leger en politie in Burundi al op.

Nieuws

Meest gelezen

menu