EU en Turkije bezegelen migratiedeal

EU en Turkije bezegelen migratiedeal ANP

De Europese Unie en Turkije hebben een akkoord gesloten over een gezamenlijk plan van aanpak van de migratiecrisis. In Brussel bezegelden de leiders van de EU en Turkije de deal die de stroom migranten naar Europa moet indammen.

EU-president Donald Tusk liet via Twitter weten: unanieme deal tussen de regeringsleiders en staatshoofden van de EU en de Turkse premier. Onder anderen de Litouwse president Dalia Grybauskaite had het sociale medium ook al gebruikt om te melden dat alle partijen hebben ingestemd met de afspraken.

In de ochtend voerde Tusk onderhandelingsgesprekken met de Turkse premier Ahmet Davutoglu, de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en met premier Mark Rutte in diens rol als tijdelijk voorzitter van de EU. Hun onderhandelde compromis werd vervolgens voorgelegd aan de andere 27 EU-leiders. Zij hadden al ingestemd.

De afspraken worden zondag 20 maart van kracht. Migranten die vanaf die dag aankomen op de Griekse eilanden worden nadat hun verhaal is gehoord en geverifieerd teruggestuurd naar Turkije.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu