EU en Turkije kunnen migratiedeal bezegelen

EU en Turkije kunnen migratiedeal bezegelen ANP

De onderhandelingen tussen de EU en Turkije over een gezamenlijke aanpak van de migratiecrisis gaan vrijdag een cruciale fase in. De Europese leiders bereikten donderdag kort na middernacht overeenstemming over een aanbod aan de Turken.

Vrijdagochtend onderhandelen EU-president Donald Tusk en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker met de Turkse premier Ahmet Davutoglu over dat voorstel. Premier Mark Rutte schuift aan in zijn rol als tijdelijk voorzitter van de EU. Rutte wilde inhoudelijk niets kwijt over het onderhandelingsmandaat dat hij en de anderen hebben meegekregen.

Wel zei hij dat een deal tussen de EU met de Turken mogelijk is. ,,Maar dat zal nog wel heel moeilijk zijn. Het is echt nog geen gelopen race. Maar ik denk dat we eruit kunnen komen.''

Het gesprek tussen het viertal begint vrijdag tussen 08.00 en 09.00 uur. Daarna komen alle 28 EU-leiders bijeen om zich over de resultaten te buigen. Als ze daarmee kunnen leven komt Davutoglu erbij om het akkoord definitief te bezegelen.

Nieuws

Meest gelezen

menu