EU komt met nieuw bod voor Britten

EU komt met nieuw bod voor Britten ANP

De Europese Unie legt dinsdag een ,,nieuw bod'' op tafel om Groot-Brittannië voor de unie te behouden. Dat heeft EU-president Donald Tusk maandag op Twitter laten weten.

Er zit volgens Tusk schot in de onderhandelingen tussen de Britse regering en de EU, al liggen er nog een aantal lastige kwesties. Dinsdag ,,rond 12 uur'' zal Tusk het nieuwe voorstel op tafel leggen. Er is de laatste 24 uur ,,goede vooruitgang'' geboekt, maar er zijn nog openstaande zaken'', twitterde hij.

Tusk dineerde zondagavond in Londen met Cameron. Na afloop liet Tusk toen weten dat er nog geen deal is, maar dat de komende 24 uur cruciaal waren.

Heikelste vraagstukken

Cameron interpreteerde de gesprekken hoopvoller. Hij liet na afloop weten over een van de heikelste vraagstukken overeenstemming te hebben bereikt. De EU duldt volgens de Britse premier voortaan dat Londen burgers uit andere lidstaten uitsluit van de sociale zekerheid.

Cameron en Tusk onderhandelen over de eisen die Londen heeft gesteld aan een blijvend Brits lidmaatschap van de EU. De Britten willen meer vat op immigratie en uitkeringen voor migranten uit andere EU-landen, minder Brusselse regels voor het bedrijfsleven en garanties dat ze niet worden achtergesteld ten opzichte van de eurolanden. Cameron wil voorts dat het algemene principe dat EU-landen op steeds meer terreinen gaan samenwerken niet meer voor zijn land geldt.

Cameron

Als Cameron er met de EU uitkomt zou hij bij het aanstaande referendum campagne willen voeren tegen een vertrek van Groot-Brittannië uit de unie, de zogeheten Brexit.

Het is de bedoeling dat tijdens de top van regeringsleiders en staatshoofden van de EU op 18 en 19 februari een deal wordt gesloten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu