EU spreekt zorg uit over persvrijheid Turkije

EU spreekt zorg uit over persvrijheid Turkije ANP

De Europese Unie heeft zaterdag haar zorgen uitgesproken over de overname van dagblad Zaman door de Turkse autoriteiten. Die ,,brengt de vooruitgang die Turkije op andere terreinen heeft geboekt in gevaar'', twitterde eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn.

Voorzitter Martin Schulz van het Europees Parlement noemde de overname van Zaman op Twitter ,,weer een nieuwe klap voor de persvrijheid''. Hij beloofde de zaak maandag op te nemen met de Turkse premier Ahmet Davutoglu.

Ook de Verenigde Staten hebben bezorgd gereageerd op de aanstelling door de Turkse rechter van een bewindvoerder voor het kritische Zaman, de grootste krant in Turkije. ,,We beschouwen dit als de jongste in een reeks van verontrustende stappen van de Turkse overheid op het vlak van justitie en wetshandhaving gericht tegen media en andere criticasters'', liet het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ,,Door de rechter bevolen toezicht op de financiën en bedrijfsvoering van een mediabedrijf mag niet leiden tot veranderingen op de redactievloer of het journalistiek beleid'', aldus het departement. ,,Critici moeten worden aangemoedigd, niet het zwijgen opgelegd.''

Het kantoor van Zaman werd vrijdag onder protest van de redactie en tot verontwaardiging van de achterban van de krant binnengevallen door de politie. Even voordien had de rechter een bewindvoerder aangesteld voor het bedrijf, dat verbonden is met de de Turkse regering onwelgevallige Gülen-beweging. Volgens de Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu heeft de rechtbank die Zaman vrijdag een bewindvoerder in de maag splitste zich laten gebruiken als een politiek instrument.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu