Eagles of Death Metal terug op Parijs' podium

Eagles of Death Metal terug op Parijs' podium ANP

De Eagles of Death Metal keren dinsdagavond terug op een podium in Parijs, drie maanden na de aanslag in het theater Bataclan, waar terroristen negentig mensen doodden. De Amerikaanse garagerockband treedt op in het beroemde Olympia, omringd door soldaten, politie én psychologen.

Zanger en gitarist Jesse Hughes wond er maandag geen doekjes om in een interview met het Franse televisiestation iTélé: het liefst stond hij bewapend op het podium. Sterker, hij hield een pleidooi om wereldwijd vuurwapens vrij verkrijgbaar te maken. Zo dacht hij er overigens al voor de aanslag op 13 november vorig jaar over, zei hij.

Drie terroristen drongen die vrijdag het Bataclan binnen waar 1500 bezoekers op het concert van de band waren afgekomen. Ze schoten hun wapens op de fans leeg en wierpen handgranaten.

Gratis toegang overlevenden

,,Het verbod op wapens heeft in elk geval niemand het leven gered", aldus Hughes, die gedurende het gesprek soms met tranen in zijn ogen zat. De bandleden brachten het er levend vanaf, maar voor hun ogen stierven tientallen fans.

,,Ik wachtte op een schot dat mij zou treffen", aldus de oprichter van de band over het moment dat hij achter de schermen oog in oog met een terrorist stond. De schutter miste. Wat Hughes minstens zo hevig bijblijft, zijn de ,,prachtige" beelden van elkaar verzorgende en troostende bezoekers. ,,Niemand deed iets lafs. Zwaargewonden stierven met grote moed", aldus een emotionele Hughes.

Overlevenden van de gruwelijke aanslag hebben gratis toegang in het Olympia gekregen. Het Bataclan heropent vermoedelijk pas eind van dit jaar zijn deuren voor optredens.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu