Eerste executie in VS sinds begin pandemie

Eerste executie in VS sinds begin pandemie ANP

De Amerikaanse autoriteiten hebben voor het eerst sinds het begin van de pandemie weer een doodstraf voltrokken. De 64-jarige Walter Barton kreeg een dodelijke injectie in de gevangenis van Bonne Terre (Missouri). Hij hield tot het laatste moment vol dat hij ten onrechte was veroordeeld voor een moord uit 1991.

Barton was schuldig bevonden aan de moord op een 81-jarige vrouw in de plaats Ozark. Hij was een van de mensen die het lichaam van het slachtoffer vonden. Het voornaamste bewijs tegen hem waren bloedvlekken op zijn kleren en de verklaring van een andere gedetineerde.

Het is de eerste keer sinds 5 maart dat weer een executie heeft plaatsgevonden in de Verenigde Staten. De autoriteiten in Missouri hadden vanwege de coronacrisis wel aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Zo moesten aanwezigen hun lichaamstemperatuur laten meten en voldoende afstand tot elkaar houden tijdens de executie.

De veroordeling van Barton was omstreden. Critici vonden het bewijs flinterdun en vroegen zich af of hij de moord wel echt had gepleegd. Barton stelde volgens Amerikaanse media in zijn laatste verklaring voor zijn dood dat "ik, Walter 'Arkie' Barton, onschuldig ben. Ze executeren een onschuldige man."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu