Eichmann vond zichzelf slechts een instrument

Eichmann vond zichzelf slechts een instrument ANP

Adolf Eichmann beschouwde zichzelf als onschuldig. In een met de hand geschreven brief aan de toenmalige Israëlische president Yitzhak Ben-Zvi vroeg de man die de transporten van de Joden naar de vernietigingskampen organiseerde om gratie.

Eichmann schreef dat hij geen leider met verantwoordelijkheid was geweest en dus niet schuldig, aldus Israëlische media woensdag. Twee dagen later, op 31 mei 1962, werd de voormalige SS'er en Gestapomedewerker wegens oorlogsmisdaden opgehangen.

De bewuste brief wordt woensdag in Israël openbaar gemaakt door de huidige president, Reuven Rivlin. Dat gebeurt ter gelegenheid van de internationale herinneringsdag van de holocaust. 'Ik heb nooit een bevel op persoonlijke titel gegeven, maar handelde altijd op bevel van anderen', schrijft Eichmann, Hij ondertekende het unieke document met 'Adolf Eichmann Jeruzalem, 29 mei 1962'.

Gratieverzoek

Bij de documenten die worden vrijgegeven, zit ook de weigering van het gratieverzoek van Ben-Zvi, alsmede een document waarop de hoofdaanklager Gideon Hausner de beroemde woorden 'zes miljoen aanklagers' schreef.

Adolf Eichmann werd in mei 1960 door de Israëlische geheime dienst ontvoerd uit Argentinië, waar hij onder valse naam leefde. Hij werd naar Israël gesmokkeld, waar hij terechtstond. In december 1961 werd hij schuldig bevonden en ter dood veroordeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu