'El Chapo vluchtte via rioolbuis'

'El Chapo vluchtte via rioolbuis' ANP

De drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán is vrijdag door een rioolbuis gevlucht toen de Mexicaanse politie bij hem binnenviel. Agenten konden hem uiteindelijk arresteren toen Guzmán in een auto probeerde te stappen, aldus de Mexicaanse regering vrijdag lokale tijd.

Aan de arrestatie ging een vuurgevecht met mariniers vooraf. Bij de schietpartij in het stadje Los Mochis, in de provincie Sinaloa in het noordwesten van Mexico, werden vijf bendeleden gedood, zes andere werden aangehouden.

Guzmán ontsnapte in juli voor de tweede keer uit de gevangenis en bleef ondanks een massale klopjacht maandenlang uit handen van de politie. Een helikopter van de marine bracht hem vrijdag naar dezelfde gevangenis waar hij zes maanden geleden ontsnapte. El Chapo vluchtte toen via een 1,5 kilometer lange tunnel uit de zwaarbewaakte Altiplano-gevangenis in Almoloya de Juárez, vlak bij de hoofdstad Mexico-Stad.

Film

Volgens procureur-generaal Arely Gómez kwam de politie Guzmán op het spoor omdat hij een film over zijn leven wilde maken. Daarvoor had hij al contact met acteurs en producenten. Mede hierdoor kon de politie El Chapo lokaliseren en uiteindelijk arresteren.

El Chapo is oprichter en leider van het Sinaloa-drugskartel, dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij zal worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar diverse arrestatiebevelen tegen hem lopen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu