Engeland en Schotland beginnen met volgsysteem

Engeland en Schotland beginnen met volgsysteem ANP

Engeland en Schotland zijn donderdag begonnen met een volgsysteem om de verspreiding van het coronavirus in de gaten te houden en in te dammen. De gezondheidsautoriteiten hopen hiermee het besmettingsgevaar zo klein mogelijk te houden, waardoor op een verantwoorde manier beperkende maatregelen kunnen worden versoepeld.

Het systeem houdt in dat mensen die positief zijn getest op het longvirus, zo snel mogelijk een bericht krijgen met de vraag met wie zij contact hebben gehad. Wie van de contacten een reëel risico op besmetting loopt, krijgt daarop de boodschap dat hij of zij veertien dagen in thuisisolatie moet, ook als er geen symptomen zijn.

Mensen die worden getest op het virus moeten binnen 24 uur te horen krijgen of ze besmet zijn of niet. Het volgsysteem moet ervoor zorgen dat mensen thuisblijven als er sprake is van een besmettingsrisico. Dat zou het mogelijk maken algemene maatregelen die de samenleving stilleggen te versoepelen.

Ziekmelding

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei donderdag dat werkgevers Britten die via het volgsysteem worden opgedragen om in thuisisolatie te gaan, moeten doorbetalen. "Als je vanwege gezondheidsredenen door de National Health Service (NHS) bent geïnstrueerd om thuis te blijven, staat dat wettelijk gelijk aan een ziekmelding en dan is het belangrijk dat werkgevers daar flexibel mee omgaan", zei de minister tegen Sky News.

Noord-Ierland is vorige week al begonnen met een volgsysteem. Wales begint daar begin komende maand mee.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Buitenland
menu