Europa belooft 3 miljard op Syrië-conferentie

Europa belooft 3 miljard op Syrië-conferentie ANP

De Europese Unie draagt dit jaar meer dan 3 miljard euro bij om de situatie van Syrische vluchtelingen in Syrië en zijn buurlanden te verbeteren. Dat maakte EU-president Donald Tusk donderdag bekend op een internationale donorconferentie voor Syrië in Londen. Aan het Europese bedrag draagt Nederland 125 miljoen euro bij.

Tusk zei dat de EU-lidstaten zich ook voor de volgende jaren vastleggen op een dergelijk bedrag. Daarnaast is de Europese Investeringsbank bereid de komende vijf jaar 12,5 miljard aan leningen te verstrekken aan landen als Turkije, Jordanië, Libanon en Egypte. Als wordt gekeken naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten als geheel kan dat oplopen tot 23 miljard.

Bij de vorige donorconferentie, vorig jaar in in Koeweit, droeg de EU 1 miljard euro bij. De landenunie heeft sinds het begin van de burgeroorlog in Syrië 5 miljard euro aan hulp uitgegeven. ,,Na zo veel jaren conflict hebben de mensen hoop verloren. We hebben een morele plicht die hoop terug te brengen'', zei Tusk.

Hulp

De omringende landen van Syrië vangen volgens Tusk 4,6 miljoen vluchtelingen uit dat land op. Zij verdienen dat de internationale gemeenschap hen steunt, zei hij, evenals de 13,5 miljoen ontheemde Syriërs die in eigen land hulp nodig hebben.

De EU-president probeert andere rijke landen ervan te overtuigen ook hun bijdrage ook te verhogen. De Verenigde Staten zegden 890 miljoen dollar (795 miljoen euro) toe.

Nieuws

Meest gelezen

menu